Diğer Yazılar
Aral
MENGENDE GÖRÜLMESİ GEREKEN DOĞAL GÜZELLİKLER
Mengen'de Gezilecek Yerler
Mengen
Bolu’nun aşçılık mesleği ile öne çıkan ilçesi Mengen, eşsiz lezzetler tadacağınız bir ilçe olmasının yanı sıra köklü tarihi ve doğal güzellikleriyle de dikkat çekmektedir. Rivayete göre Fatih Sultan Mehmet’in 1453 yılında İstanbul’u fethinden sonra saray mutfağını Mengenli Yakup Ağa’ya kurdurmasından bu yana ilçenin usta ellerinden çıkan yemekler dünya çapında ün kazanmıştır. Tarihsel kaynaklara göre ise; 17. yy sonlarından itibaren Mengenli aşçılar saray mutfağında görev yapmıştır.
Mengen, Tarih boyunca sırası ile Hititler, Bitinyalılar, Frigyalılar, Persler, İskender İmparatorluğu, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı'ya ev sahipliği yapmıştır.
Şirin ilçemizde bu medeniyetlerden izlerin yanı sıra yemek turizmi, doğa güzellikleri, göl, yayla, şelaleler, trekking (dağ yürüyüşü) alanları, bisiklet parkurları, kamp ve bungalov turizmi öne çıkmakta olup, ziyaretçileri tarih ve doğa ile iç içe bir gezi deneyimi ve eşsiz lezzetler karşılamaktadır.
Efsanevi Gelin Kayaları (FOTO 1-2)
Mengen gezi listesinin en popüler noktalarından biri Gelin Kayaları’dır. İlçe merkezine 3 km mesafedeki konumu ile ziyaretçilerine ulaşım kolaylığı sağlayan bu gezi durağı Düzköy Köyü Güneyhisar Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır.
Gelin Kayaları uzaktan bakıldığında duvak takmış bir gelini ve etrafındaki kişileri andırdığı için bu isimle anılmaktadır. Yeşillikler arasından yükselen bu kayalar konuklar için eşsiz bir manzara oluştururken, bu alanın tarihi hikâyesi de görünümü kadar ilgi çekmektedir.
Efsanevi hikâyeye göre; bu kayaların olduğu yere yakın bir köyde, oldukça güzel bir kızın yaşadığı, bu kıza gelen görücüye rızası olmadan verildiği rivayet edilmektedir. Kızın gönlü başkasında olduğu için, kayalıkların yanından geçerken “Allah'ım beni taş et de o eve varmayayım.” diye dua etmesi ile kız taş kesilmiş ve kayalıklar duvaklı gelin şeklini almıştır.
Efsaneler, aile hayatı, toplumun değer yargıları, kişilerin toplum içerisinde aldıkları rollerle ilgili önemli ipuçları taşırlar. Benzer Taş Kesilme Motifleri ve Gelin Kayası hikâyeleri ile kıyaslandığında güçlü bir aşk/sevgi yaşandığı ve toplumun da buna karşılık vermesi gerektiği gibi naif bir kültürel karşılığı bulunmaktadır. Bu anlamda bölgemizin “sevgi”ye değer verdiği anlamı çıkarılabilir.
Şirinyazı Göleti (FOTO 3-4-5)
Orman işletmesinin yangında su ihtiyacını karşılamak için yaptığı ve ilçemizin en güzel ve tercih edilen göletidir. İlçemizden, çevre il ve ilçelerden piknik için açık tutulmaktadır. Köy kooperatifinin üstlendiği giriş, çıkış ve bakım işleri devam etmektedir. Günü birlik piknik için gelenler çoğunluktadır. Son yıllarda gençlik kamp merkezi olarak gençler kampa gelmektedir.
Mengen ilçe merkezine bağlı Bürnük Köyü’nde yer alan Şirinyazı Göleti, Orman İşletmeleri tarafından orman yangınlarında kullanılmak için yapılmış yapay bir yangın göleti olsa da, zamanla içerisinde balık yetiştirilmeye başlanmıştır. Bu yönü ile olta balıkçılığı için ilçenin en elverişli yerlerinden biri olmuştur.
Balıkçılığın yanı sıra Şirinyazı Göleti çevresindeki yeşil alanı ile ilçenin en popüler piknik ve mesire alanları arasında yer almaktadır.
İlçe merkezine 17 km mesafedeki Şirinyazı Göleti yaklaşık 20 dakika sürmektedir. Konaklama ve kamp imkânları ile de son dönemlerde tercih edilen doğa harikası bir yerdir.
Hızarderesi Göleti (FOTO 6-7)
Pazarköy’e yakın yaylaların eteklerinde bulunan tertemiz ve berrak suyu bulunan göletin ayaklarında aralıklarla şelaleler bulunur Mengen İlçe merkezinin içme suyu da buradan temin edilir. İlçe merkezine yaklaşık 40 dakikalık mesafededir.
Ağalar Gölü (FOTO 8-9)
Mengen’e en yakın piknik ve gezi yeridir. Ağalar Köyü yakınında bulunan gölün yanında şifalı olduğuna inanılan kaynak suyu vardır. Bunun yanı sıra yüzen adacık ve sazlıkların olduğu Ağalar gölü ilçemizde mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Mengen ilçe merkezine 9 km mesafededir ev yaklaşık 20 dakika sürmektedir.
Köprübaşı Barajı (FOTO 10)
Mengen ilçemize bağlı Kayabükü köyündeki baraj gölü görülmeye değer doğa güzelliklerimiz arasındadır. Her mevsim güzel anlara sahne olarak anılarda ve fotoğraflarda kalabilecek olan balıkçılık ve kamp imkanları ile deöne çıkan Köprübaşı barajı ilçe merkezine 30 km mesafede ve yaklaşık 40 dakikalık sürededir.
Ağalar Yaylası (FOTO 11)
Mengen merkezine 15 km. uzaklıkta Mengen'in güney istikametinde 10 dönüm kadar açık alandır. Çevresi ibreli ve yapraklı orman ağaçları ile çevrilidir. Ağalar ve Babahızır Köyleri'nden gidilebilmektedir.
Akçakoca Yaylası (Karaşeyhler, Karandu) (FOTO 12-13)
2491 alanı ile ilçemizin en büyük yaylasıdır. Mengen, Eskipazar ve Gerede sınırlannın birleştiği yere sınırdır, ilçe merkezine 30 km dir. Sarıçam ve köknar ağaçları ile çevrili yaylanın Karaşeyhler çıkışında Kabalaklı denilen yerde doğal kaynak suyundan faydalahılarak yapılmış 30 ton/yıl kapasiteli bir alabalık üretme çiftliği vardır.
Aktepe Yaylası (FOTO 14)
Aktepe (Bozarmut Yaylası) : Pazarköy'ün güneyinde Düzağaç Köyü'nün yararlandığı bu yayla hayvan beslemek amacı ile yaylacılık işlevini devam ettirdiği nadir yaylalarımızdandır, orman içinde birbirine bağlı bir kaç açıklık ye yerleşimlerden oluşmaktadır.
Fotoğraflar: Hüseyin Varlık
Düzenleme: Varol Varlık
NOT: FOTOĞRAFLAR KLASÖRÜNDEN YUKARIDA ADI GEÇEN YERLERİN FOTOĞRAFLARINA ULAŞABİLİRSİNİZ.
https://www.mengenlezzetdunyasi.com.tr/foto/mengen-e-dair.html
1 Yorum
Gizem AYCAN
07 Şubat 2021, 08:51GÜZEL BİR DERLEME OLMUŞ TEŞEKKÜRLER:)
Yorum Ekle